מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
חידון התנ"ך

אודות

share
שתפו עמוד:
אודות
חידון התנ"ך הבינלאומי

חידון התנ"ך לנוער

לחידון התנ"ך מקום של כבוד ביום העצמאות לצד אחיו הגדולים טקס המשואות ופרס ישראל. החידון נוסד ב-1958 כחידון תנ"ך ארצי ובינלאומי למבוגרים, במסגרת חגיגות העשור למדינת ישראל ותוכנן להיות מאורע חד פעמי, אך בעקבות ההצלחה הגדולה הפך לאירוע של קבע. הזוכה דאז, עמוס חכם, הפך לדמות נערצת ופופולרית בקרב העם, ושמו הפך לסמל לידענות. היה זה תור הזהב של השיבה לתנ"ך בתרבות הישראלית.
כשלוש שנים לאחר מכן, בשנת 1961, נערך לראשונה גם חידון התנ"ך לנוער בשיתוף הגדנ"ע ומאז הפך למסורת. בשנת 2016 צה"ל הודיע ומאז מינהל החברה והנוער במשרד החינוך הוא הגוף הבלעדי האחראי לחידון.
כפי המפורט בחוזר מנכ"ל, אחת המטרות המרכזיות של חידון התנ"ך העולמי לנוער היא לעודד את ההתעניינות, את הלימוד ואת העיון של בני הנוער היהודי בספר התנ"ך כבסיס התרבותי של עם ישראל. התנ"ך, ספר הספרים, הוא יסוד המורשת היהודית והבסיס לערכינו כעם, כאומה וכחברה. חיזוק הזהות היהודית, דרך המקורות ואהבת התנ"ך הם נדבך מרכזי בתוכנית האסטרטגית של משרד החינוך. אחת ממטרותיה המרכזיות של התוכנית היא "בנייה, חיזוק והטמעת תוכניות להעמקת הזהות היהודית, הציונית והישראלית".
בחידון התנ"ך מתמודדים תלמידי החינוך הממלכתי ותלמידי החינוך הממלכתי-דתי בכיתות ח'-י"ב, כשלכל זרם חינוך התכנים, החומר לחידון וסגנון השאלות המתאימים לו. שלבי החידון מתחילים בבית הספר, ממשיכים בשלבים מחוזי וארצי עד לחידון העולמי ביום העצמאות בירושלים. החידון נערך בשיתוף ותיאום מלא עם המפמ"ריות לתנ"ך שמעניקות ציון 100 בבגרות בתנ"ך לזוכים במקומות הראשונים מתוך הערכה להשקעה והתמדת התלמידים.
במקביל, נערכים חידונים לבני נוער בקהילות יהודיות בעולם, כשזוכי העולם וישראל נפגשים למחנה של שבועיים במהלכו הם חווים את התנ"ך דרך הרגליים, כששיאו בחידון התנ"ך העולמי ביום העצמאות.

חידון התנ"ך למבוגרים

בשנת 1981 הופסקה מסורת החידון למבוגרים, עד שבשנת 2011 חידש משרד החינוך את החידון הארצי. ההצלחה בחידוש החידון הייתה מרשימה ושנה לאחר מכן נערך חידון עולמי לבני העם היהודי שבשלביו המוקדמים השתתפו מאות יהודים מ-42 מדינות ברחבי העולם. בחידון פומבי שהתקיים בירושלים השתתפו נציגי קהילות יהודיות מ-26 מדינות בעולם. חידון התנ"ך למבוגרים מתקיים בשני מסלולים לסירוגין:
חידון תנ"ך ארצי לתושבי ישראל בלבד ושנה לאחר מכן חידון תנ"ך בינלאומי ליהודים ברחבי העולם החידון מתקיים במהלך חג החנוכה בירושלים. 2 הזוכים במקומות הראשונים בחידון הארצי ייצגו את ישראל בחידון הבינלאומי שיתקיים בשנה שלאחר מכן.